NS Plan K


De laatste serie bolkop rijtuigen plan K uit 1957/58 staat al geruime tijd op de wensenlijst. De draaistellen had ik in 2011 reeds in 3d getekend. Enkel deze tekeningen bleken teveel technische fouten te hebben waardoor ik vanaf nul opnieuw begonnen ben.
Een proefrit met AB7353 te Utrecht. Nog met originele draaistellen, 05-10-1957, collectie NVBS
De draaistellen zijn van het type S. In eerste instantie waren ze gelijk aan plan D, maar door overmatig deinen van het draaistel zijn ze aangepast. De wiegveren die uit 3 bladveer pakketten bestonden werden gewijzigd in een 1 bladveer pakket en een tweetal schroefveer pakketten.
De draaistellen zijn speciaal voor de internationale dienst in Frankrijk o.a. voorzien van de optie van een directe rem. Normaal remt een rijtuig indirect, maar omdat dit "helling af" te traag reageert kon het remwerk via een wisselklep direct geremd worden. Deze optie kwam te vervallen in de jaren 70.

Voor het model heb ik gekozen voor de optie met 1 bladveer pakket en 2 schroefveren. Ook de omzet hendel van de directe rem heb ik erop gezet.

 
Het model zelf is geprint in nylon, zeer sterk en details zijn goed zichtbaar. Het materiaal is matt van kleur en heeft een lichte korrel.