E 91

foto bij de vorige eigenaar, relatief nieuw en compleet, Jose Spiering
Tijdens de spoor nul dagen in 2016 heb ik een Hübner E91 kunnen overnemen. Het model was enigszins getekend door het gebruik van de vorige gebruiker. Ook was de lok in vooroorlogse pre DRG uitvoering in de kleur Bruin.
De lok was door de vorige eigenaar ingezet op een baan die met elektrisch gevoede bovenleiding dienst deed. Hiervoor had hij helaas de originele pantografen (SBS 9/10) gebruikt wat het resultaat gaf dat deze sneuvelden.
Ook stond de lok in een ruimte die in de winter niet goed verwarmd werd, hierdoor was er op het onbehandelde dak een lichte vorm van zinkpest ontstaan.
In eerste instantie ben ik een tijdje aan het zoeken geweest op google naar de kloppende pantografen. Uiteindelijk kwam ik bij de firma Krapp terecht. Deze bood bouwpakketten aan van de SBS 9 & 10, het verschil zit hem in de voet.
Het "middenhuis" van de lok was voorzien van de oude isolator variant, hierdoor heb ik gekozen voor de SBS 9 variant welke gelijk is hieraan.
Bij de bouw bleek wel dat de pantografen dermate fragiel zijn dat het erop zetten van de veren ze onnodig veel spanning zou geven. Je zou het risico lopen van dubbel klappen van de pantograaf. Aangezien ik niet met bovenleiding van plan ben te rijden gaat het zonder veren ook prima

Om de zinkpest aan te pakken heb ik op de kleine boormachine een messing borstelkop gezet en heb het dak over de gehele lengte geborsteld zodat hij zonder beschadigingen schoon werd. Hierna de boel in de primer gezet zodat de kap afgesloten word van de zuurstof.
Vervolgens ben ik een tijd aan het stoeien geweest met de kleur. Ik had in eerste instantie een kleur die te blauwig was dus kon alles weer eraf.
Na vele oude kleurenfoto's bekeken te hebben van de locs in hun nadagen heb ik besloten een wat lichtere kleur groen erop te spuiten. Ook heb ik de lok licht vervuild, om zo een niet al te strak fabrieksmodel te krijgen.
Toen kwam de zoektocht naar de belettering. In het verleden bestelden we bij de firma Simrock, enkel was dat altijd een wat traag contact omdat dat via brief contact moest. Nu blijkt de firma Simrock ineens het internet uitgevonden te hebben, dus werd het bestellen een stuk makkelijker.
De volgende stap is het van nieuwe motoren voorzien van de loc. Hij had van zichzelf goede rijeigenschappen analoog. Enkel bij digitaal bedrijf kwam het probleem van het hoge stroomverbruik naar boven. Elke keer bij een onderbreking van de stroom stagneerde de lok. In de lok zelf lag al een xl decoder met stroombuffer maar dat mocht niet baten.
Op het Arge spur null forum kwam ik een topic tegen over het vervangen van de originele motoren door faulhabers.  De Duitse modelbouwer Armin-Hagen Berberich had adapter-platen ontwikkeld tussen de motor en de bestaande tandwielkast. Helaas niet ter verkoop verkrijgbaar, maar het diende wel als voorbeeld voor deze lok.
Vriend Vincent heeft nieuwe adapter-platen gedraaid/gefreesd uit titanium. Op de faulhaber motoren heeft hij bussen gezet waar de oude wormwielen op gemonteerd en verankerd zijn met een inbus.
Na de inbouw van de nieuwe motoren bleek de lok totaal niet goed te rijden. Hij schokte, en reageerde half wel half niet.
Nu werd dit getest direct met de decoder, na het loskoppelen en analoog stroom erop te zetten was er niks aan de hand.
Bij aankoop was de lok al uitgerust met een 3.0 xl decoder, dit zou het probleem niet moeten zijn.
Na even te hebben gegoogled kwam de handleiding van deze decoder boven water en heb ik gezocht naar de juiste waarden.
Omdat de lok nu faulhabers heeft dienen de CV's 53, 54 & 55 aangepast te worden. Normaal loopt een fauhaber uit, omdat hier worwielen gemonteerd zijn is dat niet het geval en dient CV 55 tussen de 8 & 10 ingesteld te worden.
Na de wijzigingen van CV's is er in Zutphen proefgereden en deed de lok het uitstekend. Nu hoeven enkel nog de balgen tussen de lok-kasten aangebracht te worden.