NS 1200

Meestal bij de productie van Philotrain modellen zijn er extra onderdelen over ter verkoop. Hierbij liepen we tegen extreem mooi gedetailleerde pantografen aan. Een onderdeel wat ik nooit zelf op dat niveau zou kunnen namaken. Met de komst van dit onderdeel werd het dus de vraag welke lok komt eronder.
De keus viel op de 1200.
Het was even een uitzoekwerkje waar de vouwnaden precies hoorden te zitten. Het basismodel zit er nu redelijk in.

De kap in styreen zag er weliswaar leuk uit, echter het werken in styreen heeft het nadeel dat wanneer de weekmakers eruit trekken de boel broos wordt en breekt. Daarom heb ik de boel over een andere boeg gegooid en ben ik de lok gaan tekenen om te printen.

Eerst het nodige vooronderzoek gedaan en op proef de buffebalk eens uitgewerkt. Vooral de hoogspanningskoppelingen kosten wat tijd maar het geheel begint al te ogen. Omdat niet alles in kunststof degelijk te printen is, moet er onderscheid gemaakt worden in de messing delen.

De draaistellen zijn interessant door hun gegoten frame, dit geeft gelijk de moeilijkheden in het tekenen dat vrijwel alles is afgerond en van gietgaten is voorzien. Om mezelf ermee bekend te maken heb ik de draaistellen eerst exact 1:43,5 getekend. Hierbij heb ik ook de wielstellen getekend zoals ze origineel zouden passen, dit zou in model nooit gaan vanwege de spoor 0 spoorbreedte.

De draaistellen zijn na het verschalen naar schaal 1:43,5 pas gemaakt voor de inbouw van wielstellen van Slaters en Faulhaber motoren.


De stroomafname geschied middels nieuwzilveren pick-ups van de aangedreven wielstellen.

De volgende stap was het ontwerpen van de kap. Omdat ik gekozen heb voor de vroege blauwe uitvoering krijgt de kap geen lamellen op de lucht inlaat, maar de originele gaasroosters.

De kap is in detail gecomplementeerd en daarna wederom ontdaan van haar messing delen zodat een stabiele print versie zou ontstaan.
 
In de kap zitten twee lossen interieurdelen gemonteerd. Waarbij de beide machinistenstoelen en de beide rijcontrolers getekend zijn. Met name de rijcontroles zijn de onderdelen die je altijd goed ziet bij een 1200.
De bodem van de lok bestaat bij dit model uit 3 te monteren delen. Het middendeel waar de hoofd en hulp reservoirs onder gemonteerd zitten draagt tzt ook de decoder van de lok. De twee overige bodemplaten bezitten de draaikommen en hebben een reservoir waar de loodkogels in komen voor het gewicht. 
De hele boel vervolgens uitgestald met de oude styreen kap nog liggend op de achtergrond:
Allereerst zijn de messing delen van de gietboom verwijderd en gemonteerd op de kap met uitzondering van de buffers. De buffers worden op later hand bevestigd na het spuiten en natuurlijk voorzien van de juiste veren. De oorspronkelijke roosters zijn van een gaas met een filter ertussen, dit heb ik proberen na te bootsen met boekbinders linnen.
De eerste lagen primer zijn aangebracht om eventuele oneffenheden in de kap aan het licht te brengen. Dit is de eerste maal dat ik een kap van deze omvang heb laten printen, hetgeen me bijzonder meevalt in die zin dat ik haast niks heb hoeven te schuren of heb moeten corrigeren. 

Nu staat niks meer in de weg de kap en interieurdelen van een kleur te voorzien. Gelijk vallen de rijcontrolers als enige van het interieur op.
Bij het plaatsen naast de 1100 valt het formaat verschil in het bijzonder op.