Lok depot

Met de komst van de draaischijf in 2008 werd er gekeken naar de optie van de toepassing van een lokdepot. In eerste instantie werden op de draaischijf puur een x aantal sporen aangesloten om materieel te stallen.
De duidelijkheid kwam op het moment dat de firma Lasersachen met een hochbunker en kraan op een brug op de proppen kwam als bouwpakket. Dit bouwpakket bestaat uit gelaserd papier en mdf en vormt een uitermate gedetailleerd geheel. Vanuit de afmetingen van de hochbunker werd het sporenplan aangepast.
Bij de kraan moest natuurlijk ook een kolenbunker van enige omvang. De kraan loopt over de kolenbunker heen op spoor. De bunker is uit messing H-profiel gemaakt met stroken lindehout daartussen. De bunker zelf is opgevuld met schuim en vervolgens ingestrooid met aquariumgrind.
De draaischijf had bij komst geen aandrijving. We hadden eerst een tijdelijke aandrijving eronder gehangen van een h0 draaischijf, dit voldeed niet echt. De schijf is geheel van koper geklonken en is dusdanig zwaar dat er ook een sterke aandrijving onder dient te zitten.
Omdat het zaakje altijd op transport moet, mag de aandrijving niet lijden onder transport of hij moet demontabel zijn. We hebben voor het laatste gekozen.
De schijf word aangedreven door 2 motoren tegenover elkaar. De motoren drijven een houten schijf aan ter grote van de draaischijf zelf. Op de motoren zijn Meccano wielen gemonteerd die weer tegen de houtenschijf gespannen kunnen worden door middel van vleugelmoeren.
De motoren van de draaischijf worden gevoed door de wisselstroom blindleiding die voor de stroom van de wissels in de baan ligt. Een regelaar gemonteerd in de baan zorgt voor de draaisnelheid en draaikeuze.
Vaak zie je in een depot geen dwarsligger meer terug, daarom heb ik alle gaten tussen de dwarsliggers eerst opgevuld met kurk. Vervolgens is de boel dicht gestrooid en gefixeerd.