NS mat. 54

Op het Beneluxspoor forum werden op gegeven moment koppen aangeboden voor een hondenkop, mat. 54. Deze koppen werden geprint als 3d model en konden dienen voor de bouw van een compleet treinstel.

Ik heb er toen twee besteld om als aanzet te doen voor een hondenkop 4. Het zal een project van de lange adem worden omdat alles nieuw/zelf verder gebouwd dient te worden.
Als eerste stap heb ik een middenbak ontworpen, 1e klas. Dit was een proef om te kijken tegen wat voor fouten ik zou aanlopen. Deze onderdelen heb ik uitgetekend als etsplaat en bij de firma Moog laten etsen.
Met deze eerste ets set kwamen de foutjes aan het licht met bijvoorbeeld constructieve puntjes op een "lang" rijtuig. Ook bleken bepaalde dikten van lijstwerk of spijltjes net niet toereikend genoeg.
Een volgende stap waren de draaistellen. Om diepte te generen zijn de draaistellen uit lagen opgebouwd. Voor de draaistellen heb ik gekozen voor wielen van Lenz, deze zijn in het midden van de as gedeeld. De draaistelplaten zijn geheel messing en worden geïsoleerd van elkaar gemonteerd op pertinax. De draaistelplaten worden stroomvoerend en zodoende zijn er geen slepers of pick-ups nodig voor de stroomafname wat voor extra weerstand zorgt.

Wordt vervolgd