NS 2400


In conceptfase bevind zich dit projectje. Na het succesvol printen van plan K draaistellen ben ik benieuwd naar meer print opties. Ik heb de 2400 nu gekozen omdat het een vrij simpele loc betreft.
In eerste instantie heb ik de lok 2d uitgetekend om hem enigszins in kaart te kunnen brengen. Een draaistel moet je immers eerst begrijpen voor je hem goed in 3d op kan zetten. Het geplande materiaal voor dit draaistel zal wederom nylon zijn.
De kap zal in twee delen geprint moeten worden vanwege de lengte. De lange neus en de cabine met de korte neus.
De lange neus is getekend inclusief bedieningstableau. Ook de verhoogde cabine vloer is hierbij aangebracht. Al het leidingwerk is verwijderd en vervangen door gaatjes zodat daar later me of messing of rvs leidingen gezet kunnen worden.
De korte huif heeft de cabine die straks over de cabine inrichting heen schuift.
Nu is ook het eerste print proefje binnen en de kwaliteit is verbluffend te noemen. Het materiaal is grey resin.
Dit materiaal is geschikt gebleken om de kap te printen, nu kan de kap verder uitgewerkt worden om pas gemaakt te worden op het in ontwerp staande frame.
Bij het frame moet rekening gehouden worden met de manier van motoriseren. De lok staat nu met 3 motoren in ontwerp. Dit moet ruim voldoende zijn qua trekkracht.


De aandrijving zal een standaard tramophanging worden met Faulhaber motoren 20/20B. Op de motor zal een messing tandwiel komen en op het as een kunststof variant om een zo stil mogelijke aandrijving te krijgen.
De stroomafname zal geschieden via nieuwzilveren pick-up's.

Het totaal aantal te printen onderdelen komt nu uit op 9 stuks:

De eerste proefjes van het frame en de draaistellen zijn ook binnen. Het frame zal nogmaals opnieuw geprint worden om wat fouten te corrigeren. De draaistellen vind ik goed genoeg geworden.
Het nieuwe frame is reeds binnen en de tekenfouten zijn nu verdwenen. Ook de buffers heb ik niet meer mee geprint.
Tijdens het laatste spoor nul weekend in Zutphen konden we een line-up organiseren van 3 2400en, de linker twee betreffen Philotrain modellen.
De kap wachtte alvorens afgewerkt te worden nog op wat gietdelen. Dit waren de sluitseinijzers en de hoofdreservoirslangen.
Hierna konden in iedergeval de twee kappen in de grondverf en daarna aflak gespoten worden.

Na het ontvangen van de laatste gietdelen, waaronder de remslangen en multiple koppelingen, kon ook het onderstel afgespoten worden.