NS 2100

Na het succesvol printen van een NS 2400, heb ik nu gekozen voor een iets oudere lok de NS 2100. De NS 2100 is  een snelloper van de HSM en dus een slag groter dan de 2400. Je hebt een paar keuzes in qua uitvoering van de lok. Ik heb gekozen voor de optie met kuiptender en voedingspomp met voorverwarmer. Als voorbeeld hiervoor heb ik gekozen voor de 2134, fabrikant Werkspoor.
De HSM 534, latere NS 2134 te Werkspoor, collectie Utrechts Archief
NS 2135 bij de centrale werkplaats Tilburg, collectie Utrechts Archief
NS 2134 tezamen met NS 3798 te Stavoren, 30er jaren, collectie Utrechts Archief


De aandrijving zal worden ingebouwd in de lok, de tender blijft motorloos. Om de tender zo goed mogelijk de lok te laten volgen is de wielophanging zelfcompenserend ontworpen. Twee wielstellen kunnen dompen en één wielstel kan de zijdelingse speling opvangen.


In de grote gaten komen messing bussen voor de lagering van de wielstellen en in de kleine gaten pick-ups voor de stroomafname.
Om de wielophanging te kunnen bevestigen in de tender is de tender voorzien van gaten met zeskanten waar moertjes in vallen.


Omdat de drijfwielen relatief ver naar achter zitten ten opzichte van het middelpunt van de ketel heeft de lok van nature de neiging om voorover te tuimelen.
Om dit effect tegen te gaan is er een holle ruimte gecreëerd in de vuurkist tot aan de zanddom.
De lok is na het tekenen grotendeels ontdaan van al het leidingwerk en breekbare items.
Alle gietdelen zijn weer los aan een gietboom getekend.

De eerste laagjes verf zijn nu aangebracht op de lok, alles is nog niet klaar maar het oogt al aardig.